keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Likaiset joet, kuoleva meri



Rannikkovesiemme saastuminen ei ole vahinko, vaan pitkän tietoisen toiminnan tulos


Johdanto

Suomi on jokiensa ainoa likaaja. Rehevöityneet joet päästävät vetensä rannikon sisälahtiin, jotka ovat Itämeren rehevöityneimpiä alueita.

Rannikkovesiemme huono tila perustuu vuosikymmenien liikaravinne- ja maa-ainespäästöihin, joista suuri osa on kertynyt matalan saariston syvänteisiin.

Saariston syvänteisiin päätyneet ravinteet palaavat takaisin pintavesiin kuolleiden pohjien happikadon ja massiivisten särkikalaparvien ravinnon hankinnan takia. Näin haitalliset ravinteet pysyvät pitkään vesien laatua pilaavana ongelmana, ellei niitä poisteta vedestä esimerkiksi hoitokalastuksella.

Ravinnepäästöt kasvattavat haitallista ja tarpeetonta levä- ja kaislamassaa, jonka mätäneminen tuottaa haitallisia kasvihuonekaasuja: hiilidioksidia ja metaania. Kaikista pahimman luonnossa syntyvän kasvihuonekaasun - dityppioksidin, eli ilokaasun - määristä ei ole tietoa eikä sitä juuri puhuta. Poliittinen vaikeneminen on toki muutenkin osa ympäristöongelman saattohoitoa.

Ravinnepäästöillä vesiin siis käytännössä viljellään ilmastonmuutoksen kiihdyttämistä.

Vesiin päästettävät keinoravinteet perustuvat fossiilisia polttoaineita hyödyntäviin prosesseihin. Kivihiili maakaasu ja sähkö ovat ko. ravinteiden raaka-aineita.

Jokien ravinnepäästöt eivät ole vähentyneet (kts. aiempi blogitekstini "Mikä ihmeen ympäristökatastrofi"). Jokainen uusi tulva ja vesisade pahentaa tilannetta. Vedet pilaantuvat, ilmastonmuutos kiihtyy.

Koko etelärannikon vesiluonto on systemaattisesti pilattu


Suomen vesistä hyvää heikommassa tilassa on 35 %  jokipituudesta, 15 % järvipinta-alasta ja 75 %  rannikkovesien kokonaispinta-alasta. Pääosa hyvää heikommassa tilassa olevista joki- ja järvivesistä sijaitsee rannikolla ja erityisesti etelärannikolla.

SYKEn vesikartta (www.ymparisto.fi/pintavesientila) kertoo rannikkovesiemme synkeän tilan (kuva). Kaikki etelärannikon joet ovat pitkälti ihmistoiminnan pilaamia.

Kartta ei kerro sitä ikävää tosiasiaa, että kaikkien jokien aikaisemmin runsaat meritaimenkannat on tuhottu samalla, kun joet on kaivettu ravinnerikkaiden vesien poistokanaviksi.

Meritaimen on erinomainen alueellisen veden laadun yleismittari. Se, että meritaimen on julistettu lajina äärimmäisen uhanalaiseksi Suomessa ja että luonnonkudusta syntyneet rasvaeväkalat on täysin rauhoitettu, kertoo laajasta luonnon pilaamisesta, jota monet purokunnostukseen ryhtyneet yksityiset kansalaiset eivät pysty yksin ilman yhteiskunnan järjestelmällistä tukea kunnolla korjaamaan.


SYKEn vesikartta: vesien ekologinen tila. Rehevöitynyt joki rehevöittää jokisuiston. Rehevöitynyt jokisuisto rehevöittää saariston. Rehevöitynyt saaristo rehevöittää meren


Kuvassa punainen=“huono”, ruskea-oranssi=“välttävä”, keltainen=“tyydyttävä”, vihreä=“hyvä”, sininen=“erinomainen”.



Rannikon huonoin veden laatu on todella huonoa

Suomen päästöistä ja saastumisen syistä kertoo se, että rannikon huonoin veden laatu on siellä, missä on vähiten teollisuutta ja asutusta.

Seuraavassa kuvassa näkyvä osasuurennos SYKEn vesikartasta kertoo hyvin, että "Itämeri-keskustelu" on usein saastuttajien edunvalvojien kikkailua, jossa tarkoituksella pyritään peittelemään alueelliset ongelmat ja rannikkovesiemme huono sekoittuminen. 

Onko joku joskus kuullut suomalaisen politikon puhuvan siitä, että veden laadun parantamiseen pitää ensisijaisesti puuttua rannikolla siellä missä sen laatu on huonoin?

Onko joku joskus kuullut suomalaisen poliitikon puhuvan eteläisten jokisuistojemme suojelusta?

Saastuttajille ja heidän suojelijoilleen on tärkeää yrittää puhua mahdollisimman isoista alueista ja kokonaispäästöistä, jotta Suomen omien päästöjen merkitys saataisiin häivytettyä mahdollisimman tehokkaasti muiden päästöjen joukkoon; saastuttajille "dilution is the solution".


Osasuurennos SYKEn vesikartasta. Ennen nämä olivat Suomen parhaimpia kalavesiä.
Nyt alueella tehoviljellään myrkkylevää ja särkikaloja maalta valuvilla ravinteilla ja veden laatuluokitus on punainen, eli "huono"

Kuva kertoo karua tarinaa. Minkään ulkomaisen päästölähteen vaikutus ei voi yltää meren sisälahtiin saakka. Vesi ei valu ylämäkeen eivätkä Suomen jokien päästöt katoa mihinkään. Ne kerrostuvat aluevesiemme merenpohjille. 



Kuten aiemmasta blogitekstistäni "Mikä ihmeen katastrofi? No TÄMÄ!" selvisi, ravinnepäästöt jatkuvat entisellään ja ovat osin jopa kasvaneet. Edes hoitokalastajiakaan ei jokisuistoissa näy.

Suomi on itse tietoisesti ja tarkoituksella pilannut parhaat kalavetensä. Se ei kuitenkaan ole ollut yhteinen demokraattinen päätös, vaan kylmää luontoarvot ja yksilön oikeudet jyrännyttä valtapolitiikkaa. Minkäänlaista rannikon asukkaiden ja saaristolaisten vähemmistösuojaa ei ole myöskään huomioitu.


Miten muun maailman rannikkovesillä menee?


Maailman rannikkovesillä menee erittäin huonosti (kuva). Ihmisen toiminnan aiheuttama ravinnesaaste myrkyttää vesiä ja aikaansaa hapettomia merenpohjia. Kemikaaleja päästetään vesiin. Muoviroska leviää. Globaali ruokakatastrofi etenee käsikädessä ravinteiden tuhlaamisen ja ilmastonmuutoksen kanssa. 

Laajalle levinnyt ryöstökalastus pahentaa tilannetta.

Kuolleilta pohjilta nousee kasvihuonekaasuja, jotka ovat 300 kertaa hiilidioksidia vaarallisempia ilmastonmuutoksen aiheuttajia (dityppioksidi eli ilokaasu).

Dityppioksidin pitoisuus ilmakehässä on jatkuvassa kasvussa samoin kuin metaanipitoisuus ja hiilidioksidipitoisuus. Dityppioksidia syntyy myös mm. rehevöitymisongelman taustalla olevien keinoravinteiden hajoamisen tuloksena viljelymaissa.




Myrkytetyt jokisuut, pilatut kalakannat, kuolevat meret
(phys.org/news/2018-01-broadest-view-world-oxygen-scientists.html)


Suomalaiset poliitikot vaikenevat ongelman laajuudesta


Kestävä ruokahuolto on maanpuolustuksen ohella tärkein kansakunnan tulevaisuuden takaaja. Nykyisellä laajaan ympäristön pilaantumiseen ja uusiutuvien resurssien tuhoamiseen johtavalla linjalla emme voi jatkaa. 


Poliitikoilta on täysin vastuutonta olla kertomatta kansalaisille, että kestävä ruoantuotanto, johon on pakko liittää tehokas vesien suojelu, on kaikista tärkein ilmastonmuutokseen liittyvä kysymys ja keskustelunaihe, joka vaatii hyvää suunnittelua ja pikaisia toimenpiteitä.

Seuraavassa blogitekstissäni kerrotaan lisää vesien saastuttamisesta ja tarkoituksellisesta poliittisesta vaikenemisesta, jolla suojellaan saastuttamiseen liittyviä taloudellisia etuja.

Ystävällisin terveisin 
Merikirjeenvaihtaja


PS:
Pidätkö blogistani vai oletko eri mieltä?

Missä blogi menee?

Olen nyt kirjoittanut blogiani ja twiitannut ahkerasti runsaan kuukauden ajan. Olen saanut paljon tukea erityisesti meren ja jokiluonnon ystäviltä ja saanut seuraajia Twitterissä. Valitettavasti Twitter ei ole vaalihuoneisto ja ns. suuri yleisö ei ole vieläkään kunnolla herännyt lähivesiemme ongelmien juurisyihin ja saastumisen pelottavan laajoihin seurauksiin.

Toistaiseksi kukaan ei ole yrittänytkään kiistää ainuttakaan väittämääni. 

Olen toistanut Twitterissä kysymystä "Miksi Etelä-Suomen jokien ravinnepäästöjä ei ole vähennetty, vaikka asiasta on puhuttu jo 50 vuotta?" saamatta yhtään selkeää vastausta miltään puolueelta tai ministeriltä.

Ympäristön pilaantumisesta vastuussa olevat avainministerit vaikenevat täysin. 

Kysy itseltäsi haluatko vaikuttaa omilla toimillasi ympäristökatastrofista vastuussa olevien henkilöiden menestykseen vaaleissa keväällä 2019.


Haluatko lisää varmuutta asiaan muista lähteistä?

Monet aiheet, joista blogissani kirjoitan ovat jo hyvin tiedossa. Otin tehtäväkseni vetää eri ongelmia yhteen uudella tavalla ja avata asiaan liittyvän poliittisen vaikenemisen ja valheiden verkon. 

Lue erityisen faktapohjainen blogitekstini "Mikä ihmeen ympäristökatastrofi? No TÄMÄ!" ja tutustu sen lähdeaineistoon (vastaavaa on tulossa).

Tutustu maailman merien laajaan kuolleiden pohjien ongelmaan tarkemmin verkossa. esim hakusanoilla "aquatic dead zones" ja ala toimia tehokkaan kotimaisen vesiensuojelun hyväksi, sillä kukaan ei tiedä kuinka nopeasti ilmastonmuutos kiihtyy ja merien pilaantuminen pahenee. 


Kuinka Sinä voit toimia?

Likavesipoliitikot ovat jo antaneet vahvan vuosikymmeniä pitkän näyttönsä siitä, että he eivät välitä. Toimi siis itse!

Kannattaa toimia vesien ja kestävän ruokahuollon hyväksi ja ilmastonmuutosta vastaan. Ehkä voit pelastaa Suomen tulevaisuuden tai tulevat lapsenlapsesi nälkäkuolemalta toimimalla yhdessä muiden kanssa.

Voit toimia monin tavoin eteläisten rannikkovesiemme hyväksi. En luettele näitä mahdollisuuksia tässä, vaan yritän palata niihin tarkemmin myöhemmin vaalien jälkeen.

On kuitenkin tärkeää huomata, että yksilöt, yhdistykset, säätiöt ja yritykset jäävät teoiltaan voimattomiksi, jos yhteiskunta ei tule apuun. Yksilö ei voi korjata sitä minkä yhteiskunta laajasti pilaa. 

Nykyisin toimin mitään merkittävää parannusta ei synny.

Vaaleissa yhteiskunta olet Sinä! Laita poliitikot lujille!

Apua!

Pyydän apuasi!

Pyydän, että jaat keräämääni tietoa rannikkovesiemme pilaantumisen juurisyistä eteenpäin, niin että vanha jo osin unohdettu asia alkaa saada nopeasti uutta laajaa huomiota ja alkaa syntyä todellista muutosta. 
Yksin en siihen pysty.

Jaa vähintään tätä blogia (linkkiä) kontakteillesi:
  • ystävillesi
  • sukulaisillesi/lapsillesi/vanhemmillesi
  • harrasteyhdistyksessäsi
  • koulussa
  • työpaikalla
  • median edustajille
  • poliittisissa piireissäsi
  • mielenosoituksissa, anna suuntaa ja tavoitetta vaikka #ilmastolakko'laisille 
  • kaupoissa, kaduilla ja turuilla, missä liikutkin
Jos kontaktisi jakavat tietoa omille kontakteilleen, syntyy merkittävää puoluerajat ylittävää poliittista painetta, joka pakottaa laittamaan asiat kuntoon

SINÄ päätät!

Jos olet poliitikko, mieti kuinka voit vaikuttaa laajasti asiaan kontaktiesi kautta.

Jos olet median edustaja, mieti mitä tutkivan journalismin mahdollisuuksia tietoisen ympäristön pilaamisen paljastaminen sisältää. Uusia havaintoja on tulossa blogiini. Ota minuun yhteyttä Twitterissä, jos olet kiinnostunut.

Jos alat seurata minua Twitterissä ja/tai Facebookissa, saat tiedon uusista päivityksistä ja kaikkien  on helpompi levittää sanaa nopeasti.

Ota osaa keskusteluun Twitterissä - lähetä retweet seuraajillesi - ja Facebokissa.


Meret ja ilmasto on pelastettava! Aloitetaan omista rannikkovesistämme!



Ystävällisin terveisin
Merikirjeenvaihtaja
merikirjeenvaihtaja.blogspot.com
Twitter: Merikirjeenvaihtaja@Meri_ja_ilmasto
facebook: meri.kirjeenvaihtaja


Vesiensuojelun teemaksi voi Etelä-Suomessa ottaa vaikka: 

"Puhdas joki, terve meri - mittarina kaunis ja uljas meritaimen"



Longinojan kunnostuksen talkooväkeä. He tekivät oikein ja ovat nyt hienona esimerkkinä muille.
Longinoja on kuitenkin vain yksi Etelä-Suomen sadoista tai tuhansista pienvesistä.
Joet ja meri onkin laitettava kuntoon periaatteella "oja ojalta, koski koskelta, jokisuisto jokisuistolta".
Se ei onnistu ilman vahvaa positiivista yhteiskunnallista otetta ja oikeanlaista politiikkaa.
Mitä SINÄ haluat?









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti