sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Suomen suurin varkaus

Puhtaan meriluonnon arvo on valtavan suuri

Raportti "Suomen meriympäristön tila 2018, luonnos kansallista kuulemista varten" (linkki raporttiin on edellisessä blogitekstissäni) arvioi myös meren rahallista arvoa monin eri tavoin.

Taulukon 4 (sivu 36) mukaan "meri tuottaa" ravinteiden "säätelyssä" noin 1600 miljoonan euron vuotuisen "systeemipalvelun" ottamalla vastaan saastuttajien ravinnesaasteet. Luku perustuu kustannusperusteiseen lähestymistapaan (saastuttajien välttämä kustannus).

Tätä puhdistuspalvelua ei kuitenkaan todellisuudessa tuota meri, niin kuin raportti neutraalisti väittää, vaan sen rahoittavat etelärannikon vedenomistajat ja valtion vesien osalta kaikki Suomen kansalaiset, jotka eivät ole saaneet aiheutetusta haitasta mitään korvausta.

Vielä pahempaa on se, että monet ovat ilmeisesti joutuneet vasten tahtoaan rahoittamaan omilla verovaroillaan erilaisia yritys- ja muita tukia, jotka ovat suorassa yhteydessä heidän omien vesiensä turmelemiseen liikaravinnesaasteilla.

Lyhyesti: veronmaksaja maksaa veroja, saa vastineeksi pilaantuneen ympäristön, jonka puhdistuskustannukset jäävät hänelle itselleen; yksilöille ja yhteisöille. Tämä ei ole oikein!

Pilattujen joki- ja merivesien aiheuttamasta haitasta ei ole maksettu korvauksia! 

Tämä ei ole perustuslain tarkoittamaa kansalaisten tasavertaista kohtelua!

Mihinkään perustuslain mukaiseen pakko-ottoon tai lunastusmenettelyyn ei myöskään ole ryhdytty, vaan vesien pilaaminen on tapahtunut vain joihinkin poliittisiin päätöksiin perustuen kansalaisilta ja vedenomistajilta kysymättä.

Etelärannikollamme on tapahtunut perustuslain takaaman omaisuuden suojan ja Suomen yhteiskuntajärjestyksen vastainen laaja puhtaan veden ja terveen meriluonnon pakkokollektivisointi, joka on mm. tuhonnut työpaikkoja, alueellisia elinolosuhteita ja paikallista lähiruokatuotantoa (kalastus). Muita aiheutettuja, muissa blogikirjoituksissani mainittuja, ympäristöhaittoja en lähde tässä toistamaan.

Kun vuotuinen miljarditason korvaussumma kerrotaan 70-luvulta asti kertyneellä haitta-ajalla ja lisätään myös haitta-aikaa vastaava vuotuinen korko "korkoa korolle", kasvaa vedenomistajilta pakko-otetun puhdistamispalvelun arvo niin suureksi, että kyseessä on varmasti:

Suomen kaikkien aikojen suurin varkaus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti